Välkommen till höstens evenemang!

Evenemang för unga och unga vuxna hösten 2018

Fixa vardagen
20.9 kl.16:00-17:30

Har du nyss flyttat eller är du på väg att flytta hemifrån inom kort? Då är det här tillfället för dig! Tillsammans med Finlands svenska Marthaförbund talar vi om allt från vad du skall tänka på då du tecknar ett hyreskontrakt till hur du får maten att räcka den där sista veckan innan studiestödet kommer. 

Plats: Luckan i Åbo, Auragatan 1b
Anmäl dig här.

FYRK live – Bidrag och stipendier
26.09 kl. 16:00-18:00

Vill du ha information om vilka stipendier man kan söka och hur man skriver en bra ansökan? Bekanta dig med databasen Fyrk.fi, Svenska kulturfondens handläggare berättar om vad de tittar efter i ansökningar och SFV presenterar möjligheterna med studiecirklar.

Plats: Luckan Helsingfors, Simonsgatan 8
Anmäl dig här

Fotobloggverkstad med Jarina Leskinen
25
.9 & 27.10 kl.16:00-18:00

Har du funderat på att starta blogg men vet inte riktigt hur du skall komma igång eller vilket bloggverktyg du skall använda? Eller har du mängder av ideér till texter men saknar kunskap om hur du tar fina bilder som tillägg? Då är detta tillfället för dig. Under två tillfällen kommer du att ha möjlighet att utveckla eller starta en ny blogg tillsammans med bloggproffset Jarina. Tillfäller riktar sig till ungdomar 13-29 år gamla, anmälningen sker via ungdomsakademins hemsida/kalender, anmäl dig senast 20.9.

Plats: Luckan i Åbo, Auragatan 1b
Anmäl dig senast 20.9

Föreläsning om utmattningsdepression
11.10 kl. 16-17

Du är ung, du orkar! Men orkar man i oändlighet utan vila, bara för att man är ung? Fredrica Nyman blev sjukskriven för utmattningsdepression i en ålder av 23 år. Även om hon kunnat lista ut att hon i något skede skulle bli utbränd av det tempo hon höll, med heltidsstudier, arbete och flera krävande fritidssysselsättningar, innebar utmattningssjukskrivningen en enorm skam för Fredrica. Vem var hon utan sina prestationer? Om detta och annan fakta kring psykisk (o)hälsa föreläser hon den 11.10 kl. 16-17 på Luckan i Åbo, Auragatan 1b. Föreläsningen riktar sig till ungdomar 13-29 år,

Plats: Luckan i Åbo, Auragatan 1b
Anmäl dig senast 9.10.

Att leva med utmattningsdepression
26.10.2018 (klockslag ännu öppet)

Du är ung, du orkar! Men orkar man i oändlighet utan vila, bara för att man är ung? Fredrica Nyman blev sjukskriven för utmattningsdepression i en ålder av 23 år. Även om hon kunnat lista ut att hon i något skede skulle bli utbränd av det tempo hon höll, med heltidsstudier, arbete och flera krävande fritidssysselsättningar, innebar utmattningssjukskrivningen en enorm skam för Fredrica. Vem var hon utan sina prestationer? Om detta och annan fakta kring psykisk (o)hälsa föreläser hon på Luckan Kyrkslätt.  

Plats: Luckan Kyrkslätt, Saloviusvägen 3
Anmäl dig här

Hur ska man få pengarna att växa? 7.11 kl. 17-19

Tillsammans med Finlandssvenska marthaförbundets ekonomirådgivare går vi igenom hur du går till väga praktiskt för att låta pengarna växa åt en. Vad är en aktie och vad är en fond och hur kommer du igång och väljer rätt? Hur inverkar risktagande och tidshorisonten på dina placeringsbeslut? Vad är ränta på ränta-effekten? Du får också tips på var du kan få mera information om placeringar och tillsammans slår vi hål på myten att man måste vara förmögen för att placera.

Plats: Luckan i Helsingfors, Simonsgatan 8.
Anmäl dig här.

Rita serier – en workshop
12.11 17:00-19:00

Kvack! Anfäkta och anamma! Många har vuxit upp med serier som Kalle Anka och Tintin. Eller så har du kanske läst japansk manga och känt dig inspirerad att prova göra en serie själv? Då är serieverkstaden för dig. Du behöver inte kunna rita perfekt, huvudsaken är ett intresse för serier, bilder och berättelser. I verkstaden provar vi på enkla sätt att skapa roliga eller intressanta figurer, att hitta en stil och något intressant att säga med sin serie. För deltagare från 15 år.

Handledare: illustratören Jenny Wiik

Plats: Luckan Helsingfors, Simonsgatan 8
Anmäl dig här.

Koll på pengar
14.11.2018 kl.15:00

Har du tänkt på vad du lägger dina pengar på? Vad din vardag kostar? Hur du ska få pengarna att räcka till? Eller varför människor i din omgivning uppmanar dig till att spara? Bland annat dessa frågor kommer vi att fundera på tillsammans med ekonomirådgivaren från Finlands svenska Marthaförbund. Under träffen diskuterar vi hur man får koll på sina pengar, kommer igång med ett sparande, men också tillvägagångssätt för situationer då livet inte går som planerat. Pengarna är en del av vår vardag, och vi måste lära oss leva med dem. Det är aldrig försent att ta tag i sin ekonomi.

Ekonomirådgivare från Marthaförbundet finns på plats.

Plats: Navigatorn i Borgå, Mannerheimgatan 20 E, Borgå
Anmäl dig här.

Studiemotivation – hur hittar jag den
15.11 klockslag meddelas senare

Vet du vart du vänder dig då studiemotivationen tagit slut, eller då du inte vet hur du skall uppnå kraven du ställt på dig själv inför ett läsår? Hur skall en handskas med prestationsångest och våndan då målen ser omöjliga ut att nå, eller då en helt enkelt känner att det blivit för mycket. Kom och lyssna på en föreläsning om skolmotivation och hur man kan vända den då den sjunkit i botten. Föreläsningen riktar sig främst till högskolestuderande men alla mellan 13-29 år gamla ungdomar är välkomna med.

Platsen: Luckan i Åbo, Auragatan 1b.
Anmäl dig här.

Prestera lite till – ett samtal om prestationskrav och psykisk ohälsa
21.11 kl. 17:00-19:00

Välkommen på paneldiskussion med författarna Heidi Hakala och Marcus Groth tillsammans med studiepsykolog Katarina Kiiskinen om prestationskrav och depression. Diskussionen kopplas till författarnas böcker som ges ut av Förlaget i höst.

Heidi Hakala, journalist och skribent som är bosatt i Malmö, romandebuterar med Bara lite till som beskrivs som en berättelse om duktighetssyndrom och att försöka leva i en tid där image verkar vara det enda som spelar någon roll.

Marcus Groth, skådespelare och regissör, skriver i boken Om vänskap, hundar och glädjen att kunna andas självbiografiskt om sitt liv och han gör det så uppriktigt att det nästan gör ont och den mörka humorn är ständigt närvarande.

Plats: Luckan Helsingfors, Simonsgatan 8
Anmäl dig här.

Normkritiska workshoppen ”VEM ÄR NORM?’”
Datum och klockslag meddelas senare

Ungdomsakademin i Kyrkslätt och Kyrkslätts bibliotek har tillsammans utvecklat en normkritisk workshop med temat könsnormer. Under workshopen kommer vi att öppna upp begreppet normer, diskutera normer om manligt och kvinnligt och göra olika övningar för att konkretisera ämnet. Vi använder oss av olika exempel från aktuell ungdomslitteratur. Syftet är att synlig- och medvetandegöra normer i samhället som oftast är osynliga innan de bryts.

Plats: Luckan Kyrkslätt, Saloviusvägen 3
Anmäl dig här.

Koll på pengarna!
4 december kl. 10:00

Har du tänkt på vad du lägger dina pengar på? Vad din vardag kostar? Eller varför människor i din omgivning uppmanar dig till att spara? Bland annat dessa frågor kommer vi att fundera på tillsammans med ekonomirådgivaren från Finlands svenska Marthaförbund. Under tillfället diskuterar vi hur man får koll på sina pengar, kommer igång med ett sparande, men också tillvägagångssätt för situationer då livet inte går som planerat. Pengarna är en del av vår vardag, och vi måste lära oss leva med dem. Det är aldrig försent att ta tag i sin ekonomi.

Plats: Luckan Kyrkslätt, Saloviusvägen 3
Anmäl dig här.