Exakt vad är enxiety? Vad är de på svenska? Hur vet man om man har det och vad ska man göra om man tror att man har det?

Anxiety brukar man kalla för ångest på svenska. Det är en stark känsla av rädsla eller oro, och den brukar kännas i hela kroppen. Det känns som om hjärtat slår snabbare, man svettas, känner sig yr och så kan det kännas svårt att andas. Tankarna kan röra sig till exempel om att man inte klarar av situationen eller att man bara vill försvinna. Ångest kan altså vara väldigt obehagligt, men det är inte farligt.

Det är en reaktion i kroppen för att fly eller fäkta. Ångestkänslan hjälper oss att undvika hotande situationer och att vid behov fungera snabbt och effektivt. Det kan komma som plötsliga attacker eller också vara en mer eller mindre stark känsla som är närvarande nästan hela tiden. Man kan lära sig att själv begripa och kontrollera sin ångest. Olika övningar för att lugna sig, begränsa oroandet och möta sina rädslor kan ge stöd till det. Men ibland blir känslan orimligt stark och långavarande och då är det bäst att söka hjälp. Man kan till exempel börja med att prata med någon nära vuxen, eftersom gemensamma samtal kan hjälpa. Om det känns svårt eller att det inte räcker kan man också kontakta till exempel sin hälsovårdare på skolan eller hälsocentralen.

Hoppas du får hjälp av svaret!

Hälsningar,

Helena

Psykolog

,