Hejsan, Jag har sökt överallt på Nätet över olika stadium då man har bestämt sig att flytta från Sverige till England, Jag behöver hjälp, Hur ska jag börja? måste man resa dit och titta boende eller gör jag det på nätet? måste jag lämna hemma sängar,möbler osv? Kan man ta med sig flyttlådor med småsaker, typ kaffemaskiner osv? Du vet hur man menar? Jag är 16 år och har valt att börja college i London, Men vad ska jag egentligen göra innan jag är redo att flytta till England direkt? Behöver jag särskilda pass eller? Detta kommer hända när jag är 17-18-19, Beror på, Sjuuukt tacksam för svar! Kram!

Bembokemii

Hej på dig!

 

Tack för din fråga.

Om jag förstått rätt så planerar du att att flytta och studera i London efter några år? Det låter ju roligt! Det är alltid intressant att uppleva nya länder och nya kulturer. 

 

Du undrad över vad du kan ta med då du reser. Det är egentligen upp till dig. Vad som helst går att ta med men tänk på kostnaderna. Att framkta möbler kan vara mycket dyrt. I de flesta fall är det billigare att skaffa möbler i det land man flyttar till. Men valet är ditt, ingen kan förbjuda dig att frakta. Vad gäller mindre prylar ( så som t.ex. kökredskap) så har du friheten att ta med dig i princip vad du vill. Tänk bara på hur många kilon du får ta med dig i planet. Möjligheten finns även att betala för en eller ett par extra väskor i planet. Det är billigare än att frakta och då får du saker med dig på en gång. Mindre prylar kan vara bra att ta med så att man inte måste köpa så mycket nytt då man just anlänt till ett nytt land.

 

Ifall du är EU medborgare så behöver du intenågot särskilt visum eller liknande för att flytta till England för att studera. Ifall du inte är EU medborgare så lönar det sig för dig att kolla upp saken hos din ambassad. 

 

Det du kanske bör tänka på först och främst är vad du vill studera och sedan utreda vilka skolor som erbjuder detta alternativ i London och vad som krävs för att komma in där. Sedan lönar det sig för dig i detta skede att redan börja arbeta för det. Välj sådana kurser som kan stöda dig i din framtida utbildning och satsa på din skolgång. Vissa skolor i England ärsvåra att komma in till oh då kan bra vitsord krävas för att det överhuvudtaget skall vara möjligt. 

 

Då du sedan sökt in till en skola i England och fått besked att du kommit in kan du börja söka boende. Som ny studerande i London kan det vara trevligt att bo i studentbostäder för att lära känna andra studernde och få nya vänner. Skolan har oftast ett kontro som hjälper med studie och bostadsfrågor. Ett bra tips är även att anlända till landet/staden ett par veckor till en månad före skolstarten för att skaffa bostad och ordna annat byrokratiskt så som bankkonton, busskort, skatteärenden, studieärenden, etc. 

 

Vare sig man söker studiebostad eller en vanlig bostad på fria marknaden så lönar det sig alltid att se bostaden själv före man skriver på ett kontrakt! Det är också viktigt att läsa igenom kontraktet noggrant så att man vet vad det är man förbinder sig till. Till skillnad från skandinavien så är de flesta hyresbostäderna redan möblerade. Detta betyder att det vanligtvis finns de mest vesäntliga möblerna i lägenheten så som sängar, klädskåp, matbord, stolar, soffa etc. Vad som finns och vad som behövs ser man då man besöker lägenheten. Då man söker bostad är det också viktigt att komma ihåg att London är en mycket stor stad! Tänk på var du söker boende. Bäst är det att bo nära din skola eller på ett ställe som har bra förbindelser till din skola. 

 

Jag hoppas att detta svar hjälper dig i dina planer att flytta till London. Börja alltså med att fundera på vad du skall studera och vilken/vilka skolor du är intresserad av. Då du sedan kommit in kan du börja fundera på boende och vad du skall ta med. 

 

Här kommer några intressanta länkar som du kan kolla in:

 

Suunta Britanninaan: http://www.maatieto.net/suuntana_britannia

Information om att leva och studera i England.

 

Kela: http://www.kela.fi/web/sv/studiestod-utomlands

Information om kela stöd vid studier utomlands

 

Kolla även in UngInfos webbsida. Där hittar du en hel del information om att resa och bo utomlands: http://unginfo.fi/information/livet-som-ung/utomlands

 

 

Lycka till med dina nuvarande studier och med flytten till London. Ifall du är intresserad av individuell handledning så kan du vända dig till UngInfos informatörer. Kontaktuppgifterna till informatören i ditt område hittar du på http://unginfo.fi/kontakt/. Vi hjälper dig gärna att hitta alla svar du behöver.

 

Med Vänlig Hälsning, 

 

Mimmi

Ungdomsinformatör

UngInfo