Liselott
Gustavs

Hej! Jag började äta p-piller i början av denna sommar efter flera års uppehåll pga av biverkningar. Jag fick utskrivet neovletta men apoteken har bara kunnat gett mig vinelle med samma verksamma ämnen. Min mens har alltid varit regelbunden, 5-7 dagar, ljusrosa till en början och stark flöde i mörk rött i 3 dagar med avslutande koagulerat brunt blod. Mensvärk under första halvan av blödningstiden. Nu när jag äter p-piller så var första mensen 12 dagar lång med nästan bara brunt blod och nu påbörjas min andra mens med p-piller och återigen bara brunt blod och kraftig mörk röd mens. Idag har jag blödit i 8 dagar och det jag undrar är om detta är normalt eller om jag måste söka hjälp?

 

Denna fråga har kommit in från ungdomsportalen Decibels frågetjänst. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga-sida.

Hej,
Du skriver att du fått utskrivet Neovletta, som i alla fall i Sverige är ett kombinations p-piller (levonorgestrel och etinylestradiol) och i Finland finns samma medicin bl.a. under namnet Microgynon. Vinelle (i Finland t.ex. Zarelle, Cerazette) som du tydligen i stället fått, är däremot en typ av minipiller, dvs. det innehåller endast det progestinliknande ämnet desogestrel.
Med minipiller är det vanligare att man till en början har störningar i blödningen, men vanligtvis brukar situationen normalisera sig under de första 6 månaderna. Senast kring julen-nyåret tycker jag att du kan fundera på att byta preventivmedel, om inte blödningsstörningarna har lugnat ner sig till dess. Nu framkommer det inte om blödningarna även är rikliga eller om de bara är utdragna, men om du har symptom på anemi (t.ex. trötthet, speciellt vid ansträngning), kan det vara värt att vara i kontakt med hälsovårdscentralen för att kontrollera hemoglobinnivån. Om du blöder så rikligt att hemoglobinet sjunker är det bra att en läkare tar ställning till din situation.
Det du beskriver låter alltså inte direkt som något farligt eller onormalt, men det gäller att känna efter hur du mår och följa med hur blödningarna fortsätter de närmaste månaderna. Om du trots allt inte längre orkar följa med situationen tycker jag att du redan tidigare ska vara i kontakt med en hälsovårdare/läkare för att diskutera saken.
Lycka till och höstiga hälsningar,
Sofia Eriksson
Läkare