Hej! Jag är en tjej som drömmer ofta om ormar och oftast vaknar jag i panik pga ormarna. De har inte varit så farliga förrän inatt när min sambo vaknade av att jag skrek. Han försökte fråga vad det var. Jag minns själv så mycket att jag så ormar komma upp på sängen och attackera oss tillika som han höll om mig och frågade vad som händer, tillika tycker jag att han också skrek och vad jag minns så försökte jag säga att allt är bra men jag fortsatte och skrika. Hur och när det sluta minns jag inte, jag antar att jag bara sluta sen till sist. Jag vet att ormar har vissa betydelser när de dyker upp i drömmarna men jag har inte kommit underfund själv vad det skulle kunna vara eftersom ormarna aldrig hinner bita mig inna jag vaknar. Det jag nu egentligen funderar på är vad jag borde göra åt saken? Kan ännu berätta att drömmarna bara ibland dyker upp, ibland oftare och dom har dykt upp den senaste året. Tacksam för svar!

Hej på dig och tack för frågan, och för att du tålmodigt väntat på svar!

Det var bra att du tog kontakt med oss vid Ungdomsakademin för att få hjälp med din oro, jag förstår att det är väldigt obehagligt att ha sådana verklighetstrogna drömmar. För att kunna ge dig så bra råd och svar som möjligt har jag varit i kontakt med en psykolog vid Folkhälsan. Hon svarade mig att tolka drömmar alltid är väldigt personligt och individuellt , eftersom drömmar representerar olika saker för olika individer, och att utan att känna dig närmare eller vet i vilka kontexter drömmarna dyker upp kan hon inte ge ett rakt svar på vad de betyder och vad du borde göra åt dem. Inom psykodynamisk litteratur tolkar man ofta att ormar har med sexualitet och ångest därtill att göra,men utan att närmare talat med dig kan man inte direkt dra slutsatsen att så är fallet.

Hon påpekar dock att drömmar oftast speglar någonting man går igenom i sitt liv just nu, och om du känner en oro över drömmarna och vill nysta ut vad de beror på råder hon dig att uppsöka en psykolog för att tala om saken. Om du är studerande kan du uppsöka studenthälsovården och få hjälp där, och om du arbetar kan du gå till din närmaste hälsovårdscentral för att få hjälp.

Jag inser att svaret kanske inte är så klart och tydligt som du var ute efter, men jag hoppas att jag ändå kunde hjälpa dig en bit på vägen, och att du får din nattro tillbaka igen!

Hoppas du haft en riktigt bra Påsk och att du får en fin vår!

Hälsningar

Ida, Ungdomsinformatör, Luckan

ormdrömmaren,