Ekonom

Fråga

Hej! Jag undrar om man kan bli ekonom/studera ekonomi på universitet även om man inte har haft lång matte på gymnasiet?

Svar

Hej!

Ja, det går absolut att studera ekonomi utan lång matematik. Jag har själv läst kort matematik på gymnasiet och klarar mig hur bra som helst. Dock har de som läst lång matematik ibland kunnat ha lättare att förstå eller lära sig nya saker, eftersom de läst liknande saker redan i gymnasiet. Att studera ekonomi är inte bara att räkna, det är väldigt mycket mera. Oftast är matematiken väldigt lätt men kräver en hel del tanke bakom uppgiften, så man förstår HUR man skall lösa uppgiften.

Jag har dessutom några kurskompisar som inte ens gått gymnasiet, utan en yrkesskola och de klarar sig också galant. Självklart beror det på vilka ämnen du väljer att läsa, i vissa ingår det mer matematik och vissa har ingenting med matematik att göra. Då när jag sökte år 2015 in till Handelshögskolan vid Åbo Akademi, fick jag extra poäng för att jag skrivit matematik och samhällslära i studentskrivningarna.

Överlag är ekonomi ett väldigt brett ämne och du kan jobba med flera olika yrken ifall du läst ekonomi. Därför är det svårt att säga vad som krävs. Viktigast är att du har intresse för ämnet. Vissa ämnen, som till exempel nationalekonomi kräver att du kan analysera och tolka vad som händer i samhället. Marknadsföring däremot kräver att du funderar på vilket sätt ett företag kan bäst nå sina kunder och locka dem till sig. Det här är också upp till var och en vad de anser att är svårt eller lätt. Det viktigaste är att du själv är intresserad.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,
Meri Lindström
Styrelseordförande
Merkantila Klubben