Hej. Jag har ett par frågor om sex. Hur länge brukar sex ta? och vem sätter oftast på kondomen, mannen eller kvinnan? Dessutom har jag ett ”problem”, när jag tänker på sex tror jag att jag skulle gilla det, men själva samlaget skrämmer mig lite. Hur ska jag komma över rädslan och ”äcklet”? Är ändå nu redan 16, trodde jag skulle ha kommit över det här redan… Tacksam för svar!

Hej!

Det är mycket vanligt att sex upplevs konstigt och äckligt sammtidigt som man är nyfiken. Hur folk har sex, hur länge och med vilka prevenivmedel varierar mycket från person till person. Då vuxna har sex brukar parterna smeka varandra, pussas och kanske snacka om något sexigt. Ifall båda är jätte kåta kan de gå vidare till samlag, munsex eller någon annan form av sex. Då trär oftast killen själv på kondomen på sin styva snopp, men patnern kan lika väl göra det eller hjälpa till. Alla har inte samlag så om just det skrämmer dig finns det inget som säger att du måste. Sex kan vara minst lika kul utan samlag!

 

Känner du att du någon dag vill pröva samlag, fast det oroar dig nu, kan du tänka på att alla är nybörjare i sex, i början. Det är mycket vanligt att första gången inte lyckas, att snoppen inte är tillräckligt styv eller slidan inte tillräckligt öppen. Sådant händer alla! För att en tjej skall njuta av samlag bör hon vara så upphetsad att slidan svällt, vidgat sig och blivit våt. Slidan har svällkroppar (på samma sätt som snoppen) och ett eget glidmedel som sipprar fram då hon är kåt. Därför blir blygdläpparna större och blötare vid upphetsning. Det lönar sig också att slappna av i musklerna mellan benen och inte ”spänna sig” i slidan. Räcker inte kroppens eget glidmedel finns det glidmedel att köpa på burk på apoteket.

 

För att lära känna sin egen kropp och hitta de ställen som är skönast att smeka på är det bra att onanera. Med fingrarna kan du pröva dig fram och känna hur det känns att ha något inne i slidan. En styv snopp är ungefär lika stor som 2-3 fingrar så om de slinker in utan problem kommer ett samlag också att gå bra. Om det inte känns skönt så kan du smeka andra delar av könet och lära dig hur du själv njuter mest. Då vet du också hur en framtida partner att göra det skönt för dig.

 

Smekningar, samlag och all sorts sex är något intimt vi gör med personer som vi litar på, älskar eller på annat sätt känner gemenskap med. Om du kan slappna av med din partner och vara dig själv är det lättare att också ha skönt sex. Ifall du är nervös kan ni snacka om det på förhand. Det är alltid speciellt att ha sex första gången med någon annan, eller med en ny person (fast man kanske haft mycket sex tidigare med någon annan).

 

Kanske kommer du inte att vara så intresserad av sex på länge eller bli intresserad av sex först då du hittar någon väldigt sexig parner. Hur som helst är det ingen panik. Det finns mycket annat kul att göra i stället för att ha samlag. Låt det ta sin tid och lycka till!

 

Fredrika Biström, verksamhetskoordinator för Regnbågsankan och Sexsnackare för Folkhälsan

 

Ilse,