Hej!

Är en tjej som haft glasögon länge, har många av gamla glasögon i mina lådor. Nu undrar jag om det finns nån hjälporganisation som behöver gamla glasögon? Skulle väldigt gärna ge dem till någon som skulle behöva dem, känns onödigt att ha många gamla glasögon som skulle kunna vara till nytta för mänskor som inte har råd att köpa glasögon.

Betty

 

Denna fråga har kommit in från ungdomsportalen Decibels frågetjänst. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga-sida

Betty Borgå

Hej Betty!

Vad roligt att du vill ge tillbaka! Bland annat Specsavers är med om en välgörenhetskampanj som donerar glasögon till behövande i Tansania. Kampanjen #GeSyn (eller Anna Hyvän Näön Kiertää, som den heter på finska i Finland) samlar in gamla glasögon och solglasögon och skickar dem sedan vidare till barn och vuxna som behöver dem. Insamlingen sker via insamlingslådor i Specsavers affärer (du kan kontrollera din närmaste affär här: https://www.specsavers.fi/liikehaku).

Du kan även följa med vem som får dina gamla glasögon genom att låta dig fotograferas med dem och sedan sätta ditt namn och e-postadress med på minigrippåsen som glasögonen samlas in i. Då får du ett meddelande om vem som fått glädje av just dina avlagda glasögon när utdelningen har skett.

Läs mer om kampanjen här: http://tansania.specsavers.fi/

Men även andra glasögonaffärer tar emot gamla glasögon och återvinner dem. Du kan gärna fråga personalen i just din glasögonaffär om vart glasögon som lämnas hos dem går.

Hoppas detta svarade på din fråga och lycka till med att låta det goda gå vidare!

Nadina Vihinen
Ungdomsinformatör
Ungdomsakademin Luckan