Hjälp

Hej! Är en flicka på 16 år som flyttade till en egen lägenhet nu på hösten då jag började gymnasiet. Jag hade ett litet sommarjobb senhär sommaren, så jag fick lite pengar ”ihopkrafsade”. Nu har jag inget jobb (fast jag under det senaste halv året har sökt till över 100 jobb) eller andra inkomster, men måste betala hyran, maten, alla gymnasiekostnader och annat själv. Mina föräldrar har inte heller mycket att sponsra mig med. Är ännu under 17 år, så jag får inte studiestöd utan mina föräldrar får barnbidrag. Har ansökt om bostadsbidrag, men har ingen aning om hur mycket jag kommer få. Jag har lite pengar kvar, men har ingen aning om vad jag ska göra när de tar slut. Finns det några stipendier jag kan ansöka om? Något annat som FPA kan erbjuda? Har ni några tips åt mig? Flera sidor som jag kan kolla efter jobb på?

Hej!

Det stämmer som du skriver att du inte har rätt till studiepenning eftersom du är 17 år och har rätt till barnbidrag ännu. Eftersom du inte längre bor hemma och dina föräldrar inte försörjer dig längre är det du som borde få barnbidraget och inte dina föräldrar. Om ni inte redan gjort det kan du kanske diskutera med dem om dina möjligheter att få tillgång till barnbidraget?

Du har däremot rätt att få beviljat statsgaranti för studielån om dina föräldrars inkomster sammanlagt är under 61 000 euro per år. Studielånet är ett statsgaranterat lån som man måste betala tillbaka. Om FPA beviljar dig statsgaranti för studielån kan du ansöka om studielån hos den bank du själv väljer.

Om alla inkomster, tillgångar och sociala förmåner som du har inte räcker till för de utgifter som är nödvändiga i det dagliga livet, kan du söka utkomststöd hos FPA. På länken hittas information om hur man ansöker om utkomststöd: http://www.kela.fi/web/sv/utkomststod-gor-ansokan-sa-har.

På sidan Fyrk.fi kan du hitta stipendier och fonder som kan vara lämpliga för dig. Begränsa din sökning med filter och sökord så som ”studerande” eller ”studier” och orten du bor på. De flesta stipendier har olika kriterier för att du överhuvudtaget kan ansöka, läs genom kriterierna och ansök om du hittar någon som passar in på dig.

De vanligaste sidorna att leta jobb på i Finland är dessa: www.mol.fi, www.jobben.fi, www.monster.fi, www.uranus.fi, www.duunitori.fi. Det kan vara utmanande att hitta något jobb där med tanke på att du studerar och ännu kanske inte har så stor erfarenhet av arbetslivet, men det är inte omöjligt och du ska fortfarande fortsätta leta

Jag rekommenderar att du också hör dig för med alla dina bekanta, släktingar, grannar och vänner. Lägg en statusuppdatering på Facebook där du efterlyser ett jobb på sidan av dina studier. Kanske kan du barnvakta eller gå ut med din grannes hund?

Det kan vara frustrerande att söka jobb, men det viktigaste är att inte ge upp fast man får nej efter nej. Om du vill ha tips och råd gällande CV och hur man skriver en bra ansökan kan du alltid ta kontakt till oss på Ungdomsakademin. Vi erbjuder handledning i dessa frågor.

Lycka till med allt!

Med vänliga hälsningar,

Louise Mannil

Vägledare och ungdomsinformatör på Ungdomsakademin Luckan I Helsingfors

helsingfors@ungdomsakademin.fi