tjej 14

hej! Jag har haft min mens i 1 1/2 år och det har varit ett enda rådd, jag hade mens i 6månader! sedan paus i 6månader och sedan igen i 6 månader jag gick till doctorn och de sa att det är bara hormoner och att jag inte borde gå på e piller för att min kropp inte är redo, om 2 månader fick jag igen mens men nu har det gått 2veckor och det har inte slutat. Det kommer inte mycket blod men jag måste ändå andvända binda. Nesta vecka har jag blodprov för att jag kanske är allergisk för gluten, kan det påverka min mens? Jag har inge ont i magen förutom då när min mens är som craftigast då har jag krampper. Hjälp!

Hej,
Det stämmer att menstruationscykeln kan vara väldigt varierande och oregelbunden de första åren och att den vanligtvis brukar stabilisera sig och hitta sin egen ”rytm” med tiden. Det du beskriver, att du har haft blödningar först i ett halvt år i sträck, sedan en längre paus, för att därefter igen ha en längre tid blödningar låter besvärligt. Den läkare som du har talat med har kanske funderat att det inte är någon idé att ännu påbörja p-piller för att få din menscykel mera regelbunden, då hormonnivåerna ännu inte verkar ha stabiliserat sig. Däremot kan man ibland fundera på att t.ex. ge en kort kur (10 dagar) med gulkroppshormon för att avsluta blödningen om den fortsätter för en längre tid.
Att testa sig för glutenallergi låter som att man misstänker eller vid utesluta att du har celiaki, en tarmsjukdom. Ibland kan celiaki leda till att menstruationen faller bort eller börjar senare än normalt, men den borde inte i vanliga fall orsaka sådana blödningsstörningar som du beskriver.
Nu vet jag inte vilken läkare du redan talat med, men i Helsingfors kan du vända dig till skolhälsovårdaren (som vid behov kontaktar skolläkaren), hälsovårdscentralläkaren eller fråga direkt om råd vid den centraliserade preventivrådgivningen. Förhoppningsvis får du hjälp med ditt problem, lycka till!
Hösthälsningar,
Sofia Eriksson
Läkare