Hej, jag är bi och jag gillar en kille, någo fruktansvärt mycket. Men jag undrar när man borde berätta till honom att man är bi, eller behöver man ens månne berätta det? Jag har inget problem och berätta det men jag är rädd att han inte kommer acceptera det. Och sen, vad skall jag göra när jag kommit ut till mina föräldrar som bi och de var helt okej med de, men jag har nu på senaste tiden bara blivit intresserad av pojkar, men jag vet att jag också gillar flickor, för jag har varit intresserad av flickor och jag ha attraherats av dem sådär smått, men när det känns som om mamma och pappa sen tror att jag låtsades eller så om jag blir ihop med en pojke? :/

Hej!
Det är vanligt att ens sexuella läggning är en viktig del av identiteten. Det betyder inte att alla måste berätta vilken läggning hen har åt alla eller ens åt sina närmaste. Men för många är det en lättnad att berätta. Att bära på en hemlighet kan göra hemligheten onödigt stor.
Eftersom du grubblar kan det vara en idé att i något skede ta mod till sig och berätta. När du säger åt din pojkvän att du är bi kan du passa på att förklara dina känslor till honom. Du kan också förklara vad bisexualitet betyder för just dig. Det samma gäller i kommunikationen med dina föräldrar. Bisexualitet kan betyda både att oftast blir kär i killar men ibland kär i tjejer, eller tvärtom.
Ibland förekommer fördomar om bisexuella. En del tror att alla som är bi någon dag kommer att bli antingen hetero- eller homosexuell, som om bisexualitet var en fas. Bisexuella kan ibland känna sig litet bortglömda i diskussionen om sexuell läggning och för ofta förekommer också fördomar om bisexualitet som en ”modegrej” alla unga hoppar på. Jag hoppas du känner dig stark och kan bemöta eventuella fördomar. Om din pojkvän inte förstår kan det bottna i en fördom, inte bero på att du skulle gjort något fel.
För att skapa trygghet mellan er kan det vara bra att också förklara att ord som bi-, homo- eller heterosexuell bara är just ord. Varje person och läggning är unik och kan förändras genom livet. Det bästa omgivningen kan göra är att se dig just som du är. Du är den enda i världen som kan beskriva dig själv. Lycka till och bär din sexuella läggning med stolthet!
Fredrika Biström, sexualfostrare, Regnbågsankan

:),