Hej

i fredags hade jag oskyddat sex med en kille. Min ägglossning borde ha varit 2 dagar före sexet, alltså i onsdags. Några timmar efter att vi hade sex tog jag ett akut p piller, men undrar nu om de var ”värdelöst” eftersom jag antagligen redan hade haft ägglossning? Saken är den att han inte kom 100% i mig, han drog ut den men risken finns att han ändå kom även i mig.

Har haft lite ont i magen men vet inte om det beror på att jag så himla nervös över att han gjort mig gravid. Har även haft riklig med vita/genomskinliga flytningar två dagar efter sexet, kan flytningarna bero på akut p pillret eller är det ett tecken på graviditet? Pillret som jag tog heter Levodonna och i bipacksedeln står det att Levodonna kan tas när som helst under menscykeln, men där står ingenting om flytningar.

Finns det risk för att jag kan ha blivit gravid, och hur stor är risken i så fall?

 

Denna fråga har kommit in från ungdomsportalen Decibels frågetjänst. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga-sida.

Hej på dig och tack för din fråga! Jag har varit i kontakt med skolhälsovårdare Maria Lindblom som menar att flytningarna du har upplevt mycket riktigt kan bero på det akuta p-pillret du tog. Om du fortfarande känner dig orolig kan du gå och köpa ett graviditetstest på apoteket eller uppsöka en hälsocentral för att ta ett blodprov där man också kan fastställa graviditet. Hon påpekar även att avbrutet samlag inte är en säker metod för att skydda sig mot graviditet, och hon rekommenderar att du i fortsättningen använder kondom för att skydda dig mot såväl graviditet som könssjukdomar. Det finns alltid en risk för att bli gravid då man har samlag, men om det skulle visa sig att du har blivit gravid kan du gå till studenthälsovården eller en privat läkarmottagning utan att någon i din hemkommun får reda på det.
Hoppas det ordnar sig för dig, och jag önskar dig en fin vår!
Ida
ungdomsinformatör
 Ungdomsakademin Luckan

M, åbo