Hej Har tänkt skriva fem ämnen i studentexamen, varav kort matematik inte är en av dem. Borde jag ändå skriva den korta matematiken, verkar som om alla förväntar sig att man gör det? Mattan orsakar så mycket stress för mig, därför legat på is. Min huvudfråga är ändå följande: har tänkt söka in till Åbo Akademi. I beskrivningen för poänggivning sägs att alla skrivna prov ger poäng. Nu undrar jag är det mer lönsamt för mig att skriva mina fem prov än att skriva flera prov till skillnad från vad jag tänkt? Studiehandledaren säger kvalité framför kvantitet, men sa det med tanke på andra universitet där en annan poängsättning gäller. En annan säger att det lönar sig att skriva relativt bra i flera prov. Vad ska jag göra?

Hej,

tack för din fråga. Vad bra att du tog kontakt med Ungdomsakademin för att reda ut dina funderingar.

Det låter som att du har mycket att fundera på och så är det ofta då man ska skriva studenten. Funderingar över vilka ämnen man är intresserad av att skriva och vad som är nyttigt för framtiden med tanke på vart du vill söka efter gymnasiet är vanligt. Som du skriver skiljer sig universitetens poängsättningar från varandra och man får olika poäng för olika ämnen beroende på universitet och linje. Om du vill bli läkare lönar det sig att skriva lång matematik, biologi och kemi i studenten medan du inte får lika många poäng för till exempel samhällslära då du söker in till läkarlinjen.

Om du är säker på vart du vill söka efter gymnasiet kan det löna sig att i studenten skriva de ämnen som du får poäng för då du söker in till just det universitetet eller den yrkeshögskola du vet att du vill till. Om du är osäker på vad du vill studera efter gymnasiet kan det löna sig att ha många dörrar öppna och skriva många olika ämnen. Är du intresserad av vissa ämnen i gymnasiet, till exmpel samhällslära eller historia, faller det sig också ofta naturligt att du söker in till en linje som ger poäng för de ämnena som du har skrivit i studenten.

Att välja vad en ska skriva i studenten eller studera efter gymnasiet kan vara svårt. Att diskutera med andra som har studerat det som man är intresserad av och att tala med studiehandledaren som är insatta i universitetens poänggränser är jätte bra. Då man har mycket funderingar över vad man ska välja får man olika råd om vad som löna kan löna sig att skriva för framtiden. Det är viktigt att lyssna till sig själv och vad du tror att är bra för dig. Om du är en person som gillar att ha många bollar i luften och är intresserad av flera ämnen kan det kanske vara rätt för dig att skriva flera olika ämnen. Om du däremot gillar att fokusera i en mindre skala och känner dig stressad av att ha för mycket på gång kanske du kan välja lite färre ämnen att fokusera på.

Jag tycker att det viktigaste då du väljer vad du ska skriva är att du utgår från det som intresserar dig mest just nu. Om du är väldigt säker på vart du vill söka efter gymnasiet är det bra att kolla upp just det universitetets poängsättning på deras hemsida och utgå från det då du väljer de ämnen du vill skriva. Det är också bra att komma ihåg att inga val är definitiva och du kan alltid skriva om och förbättra dina vitsord i ett senare skede.

Jag rekommenderar även att kolla in Ungdomsakademins blogg där du hittar olika personliga berättelser skrivna av unga som är ute i arbetslivet. På bloggen berättar de bland annat om vad de har studerat och hur de har börjat jobba med det som de gör. Bloggen hittar du här: http://ungdomsakademin.fi/category/bloggen.

Hoppas du hittar de ämnen du vill skriva och lycka till med studentskrivningarna!

Hälsningar,

Heidi

ungdomsinformatör

Ungdomsakademin Luckan

Funderare,