Hej!

Har länge intresserat mig för Spanien. Nu funderar på att åka dit och plugga grafisk design eller till sjukskötare. Vad har ni några tips på universitetet för man kan utbilda sig till sjukskötare eller inom grafisk design? Hur många år tar en sjuksköterskeutbildning i Spanien och har man kompetens att senare komma och jobba i Finland med en sån examen? Vad är kraven att komma in på en sjuksköterskeutbildning i Spanien förutom att man kan spanska? Kan man söka dit om man gått dubbelexamen i Finland (närvårdare&student)? Är det några termins avgifter om man studerar i Spanien till sjuksköterska och hur mycket isf?

Hej!

För att studera i Spanien är det inte ett krav att man kan spanska i och med att universitet erbjuder utbildningar även på engelska. Universitetet Universidad Cardenal Herrera (CEU) erbjuder en 4 års sjukskötar utbildning (kandidatprogram) på engelska. Kraven för detta universitet är ett avgångsbetyg från gymnasiet samt intyg av att du klarat det engelska språket, men det kan ännu vara något mer.

European University Madrid erbjuder samma (på engelska) och antagningskraven är där är att man gör ett språkprov, en intervju och något sorts prov var de testar ens förmågor.

Eftersom Spanien hör till EU, kan du jobba efter åt i Finland med den examen. Det varierar från skola till skola hur mycket terminsavgifterna är men enligt Maailmalle.net kostar det vid offentliga universitet allt mellan 700-3900 €/termin. Avgifterna varierar enligt hur många studiepoäng du avlagt. Det brukar vara 17-65€/studiepoäng. Ifall du tänkt söka till en engelsk utbildning kan kostnaderna vara ännu högre. 

Ifall du vill plugga grafisk design erbjuder bland annat Marbella Design Academy det på engelska och Istituto Europeo Di Design (IED)

Ifall du studerar utomlands kan du få studiestöd från FPA som du kan använda för att bland annat täcka en del av terminsavgiften. Då skall du studera på heltid, inte via distans eller få studiestöd från något annat land. Det skall även motsvara studier som berättigar till stöd i Finland. Du som studerande har även möjlighet att lyfta studielån och bostadsbidrag.

Hoppas du fick svar:)

Mvh,
Maria
Praktikant, Ungdomsakademin Luckan

Här är några länkar du kan kolla på!

Denna fråga har kommit in från ungdomsportalen Decibels frågetjänst. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga-sida.

, Esbo