Jag har på senaste tiden funderat mycket över vad jag vill studera. Jag har kommit fram till att jag vill göra kombinationsstudier eller bara den ena utbildningen. Var i Vasa trakten finns det möjlighet att studera kombi, och bo på internat (jag är från södra Finland).

Och på vilket stadie är jurist studier, är det på tredje stadiet?

Hej,

tack för din fråga! Roligt att du är intresserad av kombistudier. Kombistudier ger en mångsidig grund och en bra förberedelse för fortsatta studier. Om du vill göra kombinationsstudier kan du utföra dem vid vilket gymnasium som helst i Finland men om du är intresserad av att studera i Österbotten lönar det sig givetvis att hitta ett gymnasium som ligger nära den skola där du avlägger din andra yrkesexamen.

Som studerande på andra stadiet är det vanligast att man ännu bor hemma eller bor på internat om man studerar på annan ort än sin hemort. För att svara på din fråga så har Yrkesakademin som finns i Vasa, Närpes, Jakobstad och Pedersöre möjligheter till internat. Också om man studerar vid Optima, som bland annat finns i Jakobstad, har man möjlighet att bo på internat. Då du är intresserad av en viss skola kan det löna sig att kontakta studiebyrån på skolan och höra sig för om vilka möjligheterna är och hur man ansöker om att bo på internat.

Via VOAS (Stiftelsen Vasa studiebostäder) kan man ansöka om att bo i familjelägenheter. Som studerande på andra stadiet kan du få ett litet bostadsstöd men den summan är lägre än vad du får då du studerar på tredje stadiet. Därför är det vanligare att man först under studier på tredje stadiet bor i egen lägenhet eller med rumskompisar.

För att svara på din sista fråga så har du rätt i att juridikstudier är en tredje stadiets utbildning. Studier i juridik läses vid universitet. För att bli jurist ska man avlägga kandidatexamen (3 år) och magisterexamen (2 år) vilket vanligen tar minst fem år. Du kan till exempel bli jurist vid Helsingfors universitet. De flesta av kurserna går på finska men du har rätt att alltid skriva på svenska. Om du vill börja studera juridik är det till stor fördel om du har tagit studentexamen eftersom du via gymnasiestudierna får den teoretiska grund som är viktig för universitetsstudier.

Ibland kan alla olika studieval efter grundskolan te sig som en djungel och då är det bra att fråga om råd av personer som har kunskapen om områdena och kan vägleda dig. Då du funderar på vad du vill studera eller har funderingar kring vad som kunde passa just dig är det bra att vända sig till studiehandledaren på din skola som hjälper dig med att hitta rätt. Det lönar sig också att själv gå in och kolla på skolornas hemsidor för att läsa om de olika utbildningarna du är intresserad av. Ungdomsakademins ungdomsinformatörer ger också vägledning om bland annat studieval, studier utomlands och information om olika skolor. Det går bra att via e-post eller telefon kontakta ungdomsinformatören på din ort eller närliggande ort för att boka tid för en träff.

Här hittar du ungdomsinformatörerna i Kyrkslätt, Borgå, Åbo och Helsingfors http://ungdomsakademin.fi/kontakt/. Om du bor i Raseborg kan du till exempel kontakta ungdomsinformatören i Kyrkslätt. Det är bara att ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt och kan boka tid för en träff.

Nedan finns några nyttiga länkar om kombinationsstudier, skolor,och studier på andra stadiet i Österbotten:

https://www.yrkesakademin.fi/9-uncategorised/198-kombistudier

https://www.yrkesakademin.fi/

http://www.optimaedu.fi/svenska/optima-startsida/

vamia.fi/sv/

http://vasaregionen.fi/studera-i-vasa/studier-andra-stadiet/

Jag önskar dig en fin vår och lycka till!

Hälsningar,

Heidi

ungdomsinformatör

Ungdomsakademin Luckan

Nomiis, Raseborg