Hej, jag har mycket färre mardrömmar än jag hade förut (sen igen så har ja mycket högre ”krav” nuförtiden för att kalla drömma för mardrömmar.T.ex förut så skulle jag ha kallat det en mardröm om jag t.ex blev jagad av ett monster, medan jag nu mera sku tycka att de sku vara lite roligt och spännande), i själva verket så kommer ja inte ihåg att ja skulle ha haft någon mardröm det senaste halvåret. Vilket ju är skönt. Men, alla mardrömmar som ja har haft senast (typ över ett halvår sen och ännu mer) har alltid handlat om att någon nära till mig har dött. Jag förstår inte helt varför det var så. Kan de ha haft att göra med att det då i mitt liv lite kändes som om jag var lite övergiven, ensam, och att folk inte var där för mig. Dessutom så hade ja en flickvän då, som ja kände på mig att kommer göra slut med mig, jag visste inte bara när. Och det gjorde hon också. Så ja tänkte att de kanske kan ha ett samband på något sätt med drömmarna, typ att det är det att folk försvinner. Nuförtiden känner jag också mig väldigt ensam, och lite övergiven. Hon som var min flickvän så är jag fortfarande vän med, men det finns också ett problem gällande det. Hon är fortfarande den som jag skulle våga berätta mest åt om mig själv. (De handlar altsåninte om att ja inte skulle vara över henne, jag är över henne) Men jag är definitivt int den hon skulle våga berätta mest åt. Det känns som om jag bryr mej mycket mer om andra, än vad andra bryr sig om mig. Och att ingen uppskattar mig lika mycket som jag uppskattar dem. Jag vet inte när nån (som jag själv sku kunna fråga också) senast har frågat mig om jag vill göra något med dem. En av mina drömmar är att jag nån gång skall kunna ha en partner som älskar mig lika mycket som jag älskar dem. Det här blev nu kanske lite två frågor i ett, och den andra blev kanske lite flummig vad den är. Men den första: det där med drömmarna. Kan det ha ett samband med det? Den andra: kanske inte helt en fråga. Men några tips för det? Antar jag att är min fråga. Jag hoppas jag får svar.

Hej och tack för din fråga!

Kloka tankar du har! Att drömma är livsviktigt för oss mänskor. Det är också värdefullt att du kommer ihåg drömmen. Drömmen har alltid ett eller flere budskap till dig personligen. Du har till stor del kunnat dra egna bra slutsatser av dina natt-drömmar. Du är i tonåren. Den tid i livet när man lämnar det trygga, vana bakom sig och börjar ta sina egna steg som en självständig individ. Mamma, pappa eller ens vårdnadshavare har inte längre en så stor del i vardagen som tidigare. Det här är en tid när människan upplever ensamhet och övergivenhet i sitt liv. Det är en helt ny tidsepok/tidsperiord i en ungdoms liv och det är en så stor och djup förändring både fysiskt och psykiskt att den också ohjälpligt påverkar nattens drömmar. Men det är bra. Ditt undermedvetna bearbetar, i den här drömmen, dina djupaste känslor om att höra till, som du har i ditt inre. Det är fint att du kan formulera dina känslor och tankar i ord. Det är ett bra sätt att, jag använder dina egna ord: bry sig om sig själv. Det är det bästa du kan göra. Jag upplever att du gör det med det här brevet du skickat till oss. Om du kan bry dig om dig själv kan du också bry dig om andra. Det är värdefullt.

Svar på fråga 1: De har ett samband. Jag tänker mig att du sörjde, att du avstod från något som var viktigt och kärt för dig. Det påverkade nattens dröm. Mardrömmar och återkommande samma dröm är riktigt viktiga för oss. De jobbar ännu kraftigare med att få våra känslor i balans. Att skriva ner sina drömmar är också ett bra sätt att jobba med sina inre känslor.

Åsa Eriksson

Diakonissa och drömgruppsledare

Förstår inte vad jag ska fylla in här.,