Medborgarfärdigheter

Ungdomsakademin erbjuder föreläsningshelheter för andra stadiet. Föreläsningarnas syfte är att stöda eleverna med medborgarfärdigheter de behöver nu och i framtiden och fungerar som ett komplement till läroplanen. Följande föreläsningspaket erbjuds:

Steget ut i arbetslivet:
Information samt praktiska råd kring arbetssökning. Eleverna får information om arbetssökningsprocessen, det vill säga var söker man jobb, hur söker man jobb, vad är bra att tänka på etc. Vi diskuterar hur en bra CV och ansökan ser ut och går igenom vanliga misstag som många gör. Därtill får eleverna tips och råd om hur man förbereder sig för en intervju för att ge bästa möjliga intryck. Föreläsningen passar för elever som har lite eller ingen erfarenhet av att söka arbete.

Arbetstagarens rättigheter och skyldigheter:
Information om arbetstagarens rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden samt annat som är bra att känna till då man börjar jobba. Eleverna får information om sina lagliga rättigheter som unga arbetstagare och arbetstagares rättigheter i allmänhet. Vi går även igenom terminologi som är bra för unga att känna till, allt från semesterpenning till fackföreningar diskuteras. Målet är att ge unga mera kunskap om sina rättigheter och på så vis ge dem mera självsäkerhet och en djupare insikt då de tar steget ut på arbetsmarknaden.

Ungas ekonomi:
Tips och råd på hur man på ett enkelt sätt kan sköta sin personliga ekonomi, vara medveten om hur man spenderar pengar och hur man kan spara. Eleverna får lära sig grunderna i att ta hand om sin egna personliga ekonomi. Vi diskuterar allt från att budgetera och bokföra till att ha en prismedvetenhet och lära sig spara. Syftet med föreläsningen är att ge den unga kunskap om hur man på ett bra sätt sköter sin personliga ekonomi och förebygga svåra ekonomiska situationer.

Flytta hemifrån:
Information och praktiska tips kring bostadssökning, hyresgästens rättigheter och skyldigheter samt viktig terminologi som är bra att känna till då man flyttar till ett eget hem. Eleverna får information om hur och var man kan söka hyresbostäder, hur man förbereder sig för sin flytt samt vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyrsegäst. Vi går igenom allt från var man söker lägenhet till vad som bör finnas med i ett hyresavtal. Målet är att den unga får kännedom om hur man förbereder sig för att flytta hemifrån samt hur man söker lägenhet, samt vad som är viktigt att tänka på då man ingår ett hyresavtal.

 

Feedback från föreläsningarna:

”Det var bra att få veta mera om arbetslivet” (Steget ut i arbetslivet)

”Sättet som hon förklarade saker o ting på var jätte klart” (Steget ut i arbetslivet)

”Sammanfattning i slutet så man inte missade något” (Steget ut i arbetslivet)

 

”Jag lärde mig mycket om vad jag kan förvänta mig på en arbetsplats” (Rättigheter och skyldigheter)

”Jag lärde mig massor nytt som jag inte haft nån aning om tidigare. Tack för en jätte bra föreläsning” (Rättigheter och skyldigheter)

”Föreläsaren gjorde det enkelt att förstå vad mina rättigheter e o en massa olika saker som e bra att känna till före man börjar jobba” (Rättigheter och skyldigheter)

 

”Lätt att lyssna, inget blev tråkigt” (Ungas ekonomi)

”Bra med övningar där man själv får vara med och fundera” (Ungas ekonomi)

”Tydlig och bra information som är viktig” (Ungas ekonomi)

 

”Föreläsaren tog noggrant upp alla viktiga punkter” (Flytta hemifrån)

”Jag lärde mig mycket nytt o nödvändigt som jag inte visste tidigare” (Flytta hemifrån)

”Bra information om skyldigheter och rättigheter som hyresgäst” (Flytta hemifrån)

 

Praktisk information gällande lektionspaketen:

Alla lektionspaket är kostnadsfria.

Lektionspaketen är uppbyggda enligt 75 minuters schema men kan förlängas till 90 minuter vid behov. För att hålla sin kvalitet så kan lektionerna inte förkortas till mindre än 75 minuter.

 

För mera information om föreläsningarna, kontakta mirjam.malik(a)luckan.fi.