Kategoriat
Uncategorized

Mitä tehdä lukion jälkeen?

Kirjoitukset on päättyneet, lukio on suoritettu, olet saanut YO-todistuksen, mutta mitä sen jälkeen? Aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren on tehtävä ensimmäiset isot päätöksensä – pyrkiä yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, pitää välivuosi ja hankkia työkokemusta, ehkäpä on edessä muutto omaan asuntoon.

Välivuoden pitäminen

Tilastokseskuksen 2018 teettämän tutkimuksen mukaan (Kun koulu loppuu –tutkimus) 30 % lukiolaisista haluaa pitää välivuoden, eikä edes hae jatkokoulutukseen. Tähän löytyy monta eri syytä: moni ei tiedä vielä, mitä haluaa opiskella, jotkut lähtee armeijaan ja jotkut haluaa vain pitää taukoa opiskelusta. Välivuoden pitäminen antaa aikaa tutkia eri vaihtoehtoja, mahdollisuuden hankkia hieman työkokemusta ja ehkä jopa säästää rahaa tulevaa opiskelukautta varten ja tietenkin aikaa opiskella pääsykokeisiin.

Joskus välivuosi tulee pitää pakosta, jos et pääse ensiyrittämällä sisään haluamaasi koulutuslaitokseen. Tästä ei kannata lannistua, koska nyt sinulla on kokemusta ja aikaa panostaa seuraaviin pääsykokeisiin aivan eri tavalla.

Yliopisto vai ammattikorkeakoulu?

Lukion aikana moni nuori alkaa miettimään, mikä heistä tulee ”isona”. Ammatinvalinta onkin lukioajan yksi tärkeimpiä pohdinta-aiheita. Tätä kannattaa jo pohtia lukion alkuvaiheilla, sillä kurssivalinnoillasi on paljon merkitystä jatko-opintopaikan valitsemisessa.

Jatkokoulutukseen on monia eri mahdollisuuksia ja kannattaakin tutkia niitä huolellisesti. Opetusviraston ylläpitämältä Opintoluotsi –sivustolta löydät paljon tietoja koulutusmahdollisuuksistasi, voit etsiä kouluja aloittain ja sieltä löydät myös kaikkien opiskelupaikkojen kotisivut. Löydät Opintoluotsista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lisäksi myös kaikki ammatilliset perustutkinnot.

Internetissä on erilaisia testejä, millä voit hakea apua ammatinvalintaan ja koulutukseen. Yksi käytetyin on mol.fi –sivustolla eli AVO-ammatinvalintaohjelma (http://www.mol.fi/avo/) . Vastaat kysymyksiin ja niiden perusteella sinulle ehdotetaan sopivia aloja. Voit aina myös kysyä neuvoa toivealallasi työskenteleviltä ammattilaisilta. Pohdi nämä asiat tarkkaan, onhan kyse tulevaisuudestasi.

Yhteenveto

Onpa päätöksesi sitten pitää välivuosi tai pyrkiä heti suoraan yliopistoon tai korkeakouluun, on tärkeää, että tiedät, mitä tulevaisuudeltasi haluat. Välivuoden pitäminen, työpaikan hankkiminen ja omaan asuntoon muuttaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos et ole vielä päättänyt, mitä haluat opiskella. Samalla saat työkokemusta ja koet itsenäistymistä, josta voi olla apua myös tulevassa alanvalinnassa. Koulun jatkamisella on omat hyvät puolensa, olet jo keskittynyt opiskeluun ja miksi katkaista flowta. Loppujen lopuksi vain sinä itse tiedät, mikä on paras vaihtoehto sinulle.