Kategoriat
Uncategorized

Oppisopimuskoulutus

Moni peruskoulusta juuri valmistumassa oleva jakaa saman ajatuksen, mitä tämän jälkeen. Vaihtoehtoja kyllä on, lukio, ammattikoulu, opiskelu ulkomailla, valinnanvarasta opiskelun suhteen ei ole pulaa. Mutta jos ei se päätoiminen opiskelu olekaan se sinun juttusi? Silloin kannattaa perehtyä oppisopimuskoulutukseen, se voi olla sinulle juuri oikea tapa hankkia koulutus unelma-ammattiisi.

Mikä oppisopimuskoulutus on?

Oppisopimuskoulutukseen pääsee kaikki 15 -vuotta täyttäneet ja voit opiskella sillä itsellesi perustutkinnon. Tutkintovaihtoehtoja on yli sata ja perustutkinnon suorittaminen kestää noin kolme vuotta. Pääosin opiskelu tapahtuu työpaikalla, tätä täydennetään koulussa järjestettävillä teoriatunneilla.

Miten haen oppisopimuskoulutukseen?

Voit hakea oppisopimuskoulutukseen monella eri tavalla, mutta tarkista ensin muutama asia. Ensin tarkista, että koulutuspaikan perusteet vastaavat toivomaasi tutkintoa, johon haluat valmistua. Minimituntimäärä viikossa on keskimäärin 25 tuntia viikossa ja työtehtävien tulee olla monipuolisia. Näin varmistat, että saat perustutkinnosta monipuolisen osaamisen.

Kun aiempaa ammattitutkintoa ei ole, sinulle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma. Aikaisempi kokemus sekä mielenkiinnon kohteesi otetaan tässä huomioon. Sinun tulee etsiä itse työnantaja, mutta apua löytää paljon netistä ja voit kysyä neuvoa koulustasi tai työvoimatoimistosta. Tässä oma aktiivisuus ja reippaus on erittäin tärkeää, työnantajat arvostavat tätä. Sovi työnantajan ja oppisopimusjärjestäjän kanssa aloituksesta, kun sopiva paikka on löytynyt.

Miksi oppisopimuskoulutus?

Koska oppisopimuskoulutukseen haetaan kuten työpaikkaan, teet työantajan kanssa tästä määräaikaisen työsopimuksen. Saat siis tältä ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja sinulla on oikeus muihin työsuhde-etuihin.

Oppisopimuskoulutuksen lähiopetuspäiviltä sinulla on maksuttoman opetuksen lisäksi oikeus päivärahaan ja paikkakunnasta riippuen matka- ja majoittumiskorvauksiin, jos koulu sijaitsee kaukana kotoasi.

Opiskelijan velvollisuudet

Aktiivisuus ja reippaus palkitaan, oppisopimuksella opiskelevalla on velvollisuus asianmukaisesti suorittaa työnantajalta saadut tehtävät. Työtehtävät suoritetaan työjohdon valvonnan alla, joten oppiminen tapahtuu oikein.

Lisäksi sinun tulee osallistua säännöllisesti lähiopetukseen ja koulutukseen. Lähiopetuksessa opit teorian, jota voit soveltaa käytännössä työpaikallasi. Hyvä teoria erottaa sinut muista ja menestyt työpaikallasi eduksi.

Oppisopimuskoulutuksella opiskelu sopii sinulle, jos opit parhaiten tekemällä. Opiskelu vaatii aktiivisuutta ja reippautta, mutta se palkitaan tutkintona ja palkkana sinulle, ehkäpä jopa tulevaisuudessa työpaikkana.