Kategoriat
Uncategorized

Ovatko nuoret jääneet koukkuun älylaitteisiin?

Miten vietät vapaa-aikaasi? Scrollaatko Instagramia, keskusteletko ystäviesi kanssa Messengerissä tai WhatsApissa tai chillaat katsellen Netflixiä? Tästä on tullut normi nuorille. Voimme melko varmasti syyttää vain yhtä asiaa- tekniikan kehitystä ja kasvua viimeisien vuosikymmenien aikana. Olemme muuttaneet puhelimiin ja sosiaaliseen mediaan vapaa-ajallamme. Äitimme ja isoäitimme saattavat neuloa iltaisin, mutta nuorison vapaa-aikaan kuuluu usein lataamista, surffausta ja kuvakaappauksia.

Itse asiassa näyttää siltä, ​​että vietämme enemmän aikaa seuraamalla vaikuttajia ja kuuluisuuksia, kun he kertovat elämästään Instagramissa, samalla unohdamme omat elämämme. Näytöt ja niiden tuijottaminen lisäävät aivojen tarvetta aktiivisuuteen, joten seurauksena huomionkykymme ympäristöstä on heikentynyt ja haluamme sekä odotamme jatkuvaa visuaalista stimulaatiota.

Tekniikan kehittyminen syynä nuorten näyttöriippuvuuteen

Tähän nykypäivän ongelmaan on pääosin syynä tekniikka – mutta vain siksi, että olemme antaneet sen hallita elämäämme. Ehkä tästä syystä yksinkertaiset, nautinnolliset harrastukset ja tekemiset, kuten lukeminen, urheilunharrastaminen, maalaaminen, ruoanlaitto tai ompelu, eivät enää pysty kilpailemaan Instagramin, Facebookin tai Netflixin kanssa.

Nykyään et voi mennä minnekään näkemättä niin nuoria kuin vanhojakin, jotka vain tuijoittavat heidän älypuhelimiaan. Nykyään tavataan ystäviä, mennän yhdessä vaikkapa syömään ja jokainen vain ottaa ruokakuvia Instagramiin, selifietä Facebookkiin tai muuten vaan scrollaillee puhelinta.

Ja jokaisessa kodissa, jossa on lapsia, on videopelikonsoli, kannettava tietokone ja tabletti – näyttöjä on kaikkialla, ja näyttöjen kanssaan kasvaneet nuoret ja lapset ovat yhä riippuvaisempia älylaitteistaan jokapäiväisessä elämässään.

Tavallisten leikkien aika näyttää olevan ohi

Aikaisemmin lapset menivät ulos ja leikkivät, ajoivat pyörällä, rakensivat majoja ja olivat vuorovaikutuksessa muiden lasten kanssa. Perheillä oli peli-iltoja, jossa pelattiin lautapelejä ja keskusteltiin toistensa kanssa. Valitettavasti tämänlainen ajanvietto näyttää olevan menneisyyttä.

Sekä lapset että aikuiset mieluummin kääntävät katseensa näytöille, pois vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. On helppo aloittaa videopelien pelaaminen, käyttää sosiaalista mediaa tai katsella maratoneja televisio-ohjelmista ja viettää paljon enemmän aikaa tällaiseen toimintaan, kuin on alun perin suunnitellut. Ja usein on houkuttelevampaa pelata pelejä tai katsella leffoja, kuin mennä tekemään muuta toimintaa.

Fyysistä vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa on paljon vähemmän, ja se vaikuttaa suhteisiin. Onneksi tämän käytöksen huono vaikutus on alkanut näkymään, ja yhä enemmä nuoria kannustetaan ulkoiluun ja harrastuksiin.